/ MY POOL 2.0 /


Isnin, 11 November 2013

/ dari Dapurku Vol. 3 - Mixed Vege & Sausage Bun /

 Mixed Vege & Sausage BunSausage Bun

Ini kali pulak
godek2 resepi dalam hp yang aku download kat playstore
teringin plak nak wat Sausage Bun nih
Selalu, hanya tau beli & makan je kat kedai roti
dan sekarang, aku xnak tau ngappp je
aku bleyy!! bleh wat sendrik!
Tapi, kene rajin je.. ^^
macam menarik je tengok gambar Sausage Bun nih
macam comel je... macam cantik je.. macam comel je! ^^ eheheh

Buka frezzer
fewww... naik bulu tengkuk jap
yelah... sejukk!!!
ok, ade hotdog, kekacang 3 sekawan (suka2 hati i la bagi nickname)
ala... yang sayur frozen bercampur, yang ade carrot + peas + jagung tu...
mayo, sos cili, thousand island cheese... ok!
Cukup syarat!

Line clear??

Jenguk Iris, hmmm... Iris baru je lepas menyusu, lena!
kira dalam 1/2 jam mungkin bleh dapat dalam tangan, Iris akan tido
klu Izz xwat bising, sume kerja xleh wat!!

Ini bahan2nya. Gambar atas base roti. Gambar bawah bahan hiasan saya kukus sekejap.

Wokeh!
Mama : Ari ni mama rase macam nak wat roti yang ade hotdog tu la..
Izz : Ye ke mama? yang gambar dalam hp mama tu eh? Yey!!
Mama : A'ah.. nanti Abg Izz tolong mama yeh?
Abg Izz : OK!


Abg Izz yang kegirangan
memang bleh tolong
tapi bile@klu Iris dah bangun
Abg Izz yang kene tolong tengokkan Iris
Mama yang berkungfu sorang2 kat dapo.. ^^

Gambar 1 - Sausage Bun sebelum ditopping.  Gambar 2 - Sausage Bun setelah ditopping dengan tamaknya!

Gambar 1 - Sausage Bun dibakar. Gambar 2 - Roti naik setelah dibakar. Gambar 3 - Siap dibungkus






Bahan2 untuk doh:
Aku copy & paste kat cinta-wanhazisya.blogspot.com

(A)
500g bread flour/high protein flour
100g sugar
1 teaspoon salt
30g milk powder
1 teaspoon bread improver (optional)
1 teaspoon bread softener (optional)
4 teaspoons instant dry yeast

(B)
250ml water
1 egg (lightly beaten)

(C)
40g butter
40g shortening

(D) Filling
Red bean filling (beli yg readymade ajer)

Method :
1. Mix well all ingredients in (A)
2. Add (B) into (A) and knead till smooth.
3. Add (C) and continue kneading till smooth and shiny and dough does not stick to your hand.
4. Leave to prove for 30 - 40 minutes.
5. Punch down the dough to let the air out.
6. Divide the dough according to the weight you wish. Make into balls and leave to rest for 10 minutes.
7. Shape accordingly. (REFER TO THE PICTURE)
8. Leave to prove for 40 minutes - 1 hour.
9. Bake till golden brown.

Kesimpulannya:-
InsyaAllah.. akan cuba lagi & lagi nak wat roti lain gak!
Kepuasan dihati menjelma, untuk menambah ilmu memasak roti di dada

cuma waktu dan kerajinan yang diperlukan!!
all d best 4 me!

Chaiyokkk! ^^

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...